Menu Sluiten

Erectiestoornis | Alles wat je moet weten

Ga gelijk naar: Wat is een erectiestoornis | Symptomen | Medicatie

Wat is een erectiestoornis?

Erectiestoornissen (ED) of impotentie is het aanhoudende en consistente onvermogen om een ​​erectie te verkrijgen of te behouden tot een bevredigende geslachtsgemeenschap. Het is niet hetzelfde als af en toe erectiestoornissen hebben, wat niet ongebruikelijk is, zelfs bij jonge mannen, vooral in slechte gezondheid of onder stress.

Erectiestoornissen die aanhoudend en consistent onvermogen om een ​​erectie te houden, soms wordt verward met andere seksuele problemen. Maar er zijn veel andere vormen van mannelijke seksuele disfunctie, waaronder een laag libido, anorgasmie en voortijdige, vertraagde of afwezige ejaculatie. Af en toe kunnen ze samen voorkomen, maar ED heeft de neiging om meer verontrustend te zijn.

Met ED is de frequentie het eerste teken dat er mogelijk een onderliggend gezondheidsprobleem is. In sommige gevallen gaat het om emotionele problemen zoals angst, schuldgevoel, depressie, een laag zelfbeeld of problemen met relaties. Met psychologische erectiestoornissen keren patiënten naar hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg voor verlichting. Maar in de meeste situaties is de onderliggende aandoening fysiek, dus mensen vragen hun huisarts of uroloog om hulp.

Symptomen van een erectiestoornis

Zoals hierboven vermeld, is het belangrijkste symptoom van ED het hebben van problemen bij het krijgen of behouden van een erectie tijdens geslachtsgemeenschap. Het wordt soms versterkt door een verminderde interesse in seks, dus mensen beschouwen het ten onrechte als een natuurlijk gevolg van een lage geslachtsdrift.

Medicatie voor erectiestoornissen

De meest gebruikte erectiestoornissenpillen in Nederland zijn fosfodiësterase-5-remmers. PDE-5-remmers verhogen tijdelijk de bloedtoevoer naar de penis. Ze zijn er in vele soorten en maten, en ze werken op verschillende manieren, maar de effecten hebben de neiging om binnen 30 tot 60 minuten later te schoppen. Hier zijn de beste medicijnen die momenteel in Nederland worden voorgeschreven: